نمای رومی | هر آنچه که درباره نما به سبک رومی باید بدانید

نمای بیرونی یک بنا از مهم ترین قسمت های یک ساختمان به شمار می رود که انتخاب آن جزو اولویت های یک پروژه ساخت و ساز است به این دلیل که نما علاوه بر زیبا سازی بنا می تواند همانند محافظ عمل کرده و عایقی در برابر حرارت و صوت باشد. امروزه نماهای بسیاری در جنس های مختلف و به سبک های گوناگون وجود دارند که می توان بر اساس طراحی کلی ساختمان، سلیقه شخصی و شرایط جوی منطقه، یکی از آن ها را بر روی ساختمان اجرا نمود. نمای سنگی از جمله نماهای پرکاربرد و محبوب است که برای اجرای آن از انواع سنگ های طبیعی همچون تراورتن، مرمر، مرمریت و گرانیت در سبک های مختلف نظیر سبک رومی که بسیار زیبا و پر طرفدار است، استفاده می شود. این نما علاوه بر زیبایی خارق العاده ای که می تواند به ساختمان ببخشد، دوام و ماندگاری بالایی داشته و به عنوان یک عایق خوب در برابر حرارت عمل می کند. در این مطلب قصد داریم شما را با نمای رومی که یکی از سبک های زیبا و محبوب در میان انواع سبک های نمای سنگی است آشنا سازیم.

نمای رومی

نمای رومی

چرا نمای رومی ؟!

نخست باید تعریف درستی از نمای رومی داده شود تا بتوان درباره ویژگی ها، مزایا و معایب اجرای آن به عنوان نما صحبت نمود. نمای زیبای رومی که شکوه و عظمت بسیاری به ساختمان می بخشد، بر گرفته از هنر و معماری روم و یونان باستان می باشد. در واقع تمام شکل های هندسی و پارامترهای نمای رومی تداعی کننده معماری زیبای این کشور در سده های پنجم تا هشتم میلادی و بعد از آن است.

گفته شده که در قرن های پنجم تا هشتم میلادی معماری روم به شدت از هنر و معماری یونان تاثیر گرفت و در این حوزه پیشرفت نمود. پس از آن و با افزایش یافتن قدرت و گسترش امپراتوری روم در اروپا، معماری آن در اکثر کشورهای آن قاره فراگیر شد و بسیاری از بناها به سبک رومیان ساخته شدند. با شروع دوره رنسانس، سبک معماری رومی طرفداران خاص خود را پیدا کرد و ساختمان هایی بنا شدند که معماری آن ها الهام گرفته شده از سبک رومی بود. پس از گذشت چند قرن و زمانی که اروپاییان میزبان سبک کلاسیک در معماری بودند طراحان و معماران سازه هایی طراحی کردند که ویژگی های معماری کهن رومی در آن ها نمایان بود. این سبک از بنا به سرعت محبوبیت یافت و طرفدارانی پیدا کرد و به قاره آمریکا منتقل شد و امروزه در سراسر جهان به عنوان نوعی از سبک معماری کلاسیک در ساخت و طراحی سازه های مختلف شناخته می شود.

این سبک از معماری به کشورمان نیز وارد شد و با گذشت زمان اشکال و المان هایی از ایران باستان نیز به آن اضافه شدند. سبک رومی پارامتر ها و المان هایی دارد که باعث می شوند ساختمان و نمای آن مورد توجه بسیار قرار بگیرد. در حقیقت معماری و طراحی خاص و پیچیده، مواد و مصالح به کار رفته در آن نظیر سنگ های مرمر، گرانیت و همچنین تراورتن این باور را به وجود آورده که این سبک از نما برای سازه ها و بناهای بسیار شیک، لوکس و گرانقیمت مناسب می باشد. در حالی که امروزه می توان با مصالحی ارزان تر نمای رومی را بر روی ساختمان ها اجرا نمود.

مشخصه های بارز نمای رومی

مشخصه ها و یا ویژگی های که سبب می شوند به یک نمای سنگی، رومی گفته شود، مصالح سنگی آن نیست بلکه شکل های هندسی به کار رفته در آن است که بر اساس ترتیب خاص و طبق معماری روم باستان توسط افراد خبره و ماهر در این حوزه اجرا می شوند.

برخی از ویژگی های آشکار این نما عبارتند از:

  • به کار بردن ستون در اندازه های مختلف.
  • استفاده از سر ستون یا پا ستون در قسمت های مختلف نما
  • وجود قوس های بزرگ یا کوچک که عمدتا در قسمت فوقانی در، پنجره و ورودی ساختمان مشاهده می شوند. بر روی این قوس ها نقش ها و اشکال برجسته ای حک شده است.
  • متوازن و همچنین قرینه بودن بسیاری از بخش های نمای رومی. در واقع با کمی دقت می توان قرینگی را در بسیاری از بخش ها مشاهده نمود.
  • به کار بردن اشکال هندسی متنوع در قسمت های مختلف.
  • رنگ سفید خیره کننده که جلوه و عظمت خاصی به بنا می بخشد.
نورپردازی نمای رومی

نورپردازی نمای رومی

مزایا و معایب اجرای نمای رومی

اجرای سبک رومی برای نمای ساختمان همانند دیگر سبک ها خوبی ها و بدی هایی دارد که در این بخش به آن ها اشاره خواهد شد.

در نمای رومی از مواد و مصالح سخت و با دوام استفاده شده است. در واقع سنگ های طبیعی نظیر تراورتن و گرانیت بر خلاف دیگر مصالح ساختمانی همچون آجر در برابر بسیاری از عوامل همانند تغییرات جوی مقاومت بسیار خوبی دارند و این امر سبب می گردد که طول عمر نما نیز افزایش پیدا کند. همچنین مصالح مورد استفاده (سنگ های طبیعی) در اجرای نمای رومی در دسترس بوده و می توان به راحتی آن ها را خریداری نمود. علاوه بر این ها برخی از المان های به کار رفته در این نما مثل ستون ها به صورت پیش ساخته وجود دارند و به آسانی می توان آن ها را تهیه کرد و سرعت اجرا را بالا برد.

اما این نکته را باید در نظر گرفت که استفاده از سنگ های طبیعی همچون تراورتن در نمای رومی شبیه به شمشیری که دو لبه دارد عمل می کند هم خوب است و هم بد.

برای اجرای نمای رومی، مقیاس گسترده‌ای از سنگ های طبیعی لازم است و این بدان معناست که سنگ های طبیعی در مقدار زیادتری از معادن استخراج می‌گردند و به نوعی می توان گفت تجاوز به طبیعت و آسیب به محیط زیست است.

از معایب و بدی های نمای رومی می توان به احتمال کنده شدن قطعات مختلف نما که می تواند به جز خسارت های مالی آسیب های جانی به همراه داشته باشد اشاره کرد. همچنین یکی دیگر از معایب نما به سبک رومی را می توان در قطعات و المان های پیش ساخته آن جستجو کرد. برخی مواقع سازندگان این المان ها مصالح نامرغوب را برای ساخت این قطعات به کار برده اند و در نهایت و با ترفند و شگردهای خاص به قیمت بالا و به عنوان مصالح درجه یک به فروش می رسانند. از طرفی دیگر ممکن است سنگ های به کار رفته در بخش های دیگر از کیفیت بسیار خوبی برخوردار باشند. این تفاوت کیفی سنگ به کار رفته در قسمت های مختلف نمای رومی، سبب تغییر یافتن رنگ و همچنین شفافیت نما می شود.

منبع: مجموعه سنگ ارباب

323 پاسخ

دیدگاه ها غیر فعال است.